Здравейте,
Имам следният казус:
Предприятие регистрирано по ДДС по чл. 100, ал. 1 извършва онлайн търговия с дигитални продукти (продажба на дигитални кодове за активация на игри в различни платформи). Стоките се купуват от фирми от ЕС с регистрация по ЗДДС и от юридически лица от трети страни.  Доставката е изцяло онлайн (кодовете се получават на електрона поща) и за всяка доставка има фактура, съдържаща всички необходими реквизити и няма начислен ДДС.
Дигиталните продукти (онлайн активационни кодове) се продават на други юридически лица от ЕС с регистрация по ЗДДС и от трети страни.
Въпрос 1: Следва ли да се издават протоколи по чл. 117 за получените доставки, като протоколите да влизат в дневник покупки и дневник продажби или фактурите за покупки да бъдат включвани в дневник покупки?
Въпрос 2: Правилно ли фактурите за продажба на стоки извън ЕС (т.е към трети страни) да се третират като облагаема доставка с нулева ставка съгласно чл. 28 от ЗДДС?
Въпрос 3: Приходните фактури издадени към регистрирани по ЗДДС лица от ЕС да се третират като вътреобщностни доставки по чл. 7, облагаеми с нулева ставка на данъка, съгласно чл. 53, ал. 1?